Blue Zone, een bijzonder fenomeen

Het worden Blue Zones genoemd; speciale plekken op aarde waar de inwoners langer en gezonder leven dan waar ook elders in de wereld. Deze mensen bereiken een gemiddelde leeftijd tussen de 90 en 100 jaar. Ze zijn vitaal, in goede gezondheid, gebruiken geen medicijnen en hebben geen gebreken. Wat is hun geheim?

Het lijkt mysterieus maar het is goed te begrijpen. Enerzijds is het een leefwijze die gedicteerd wordt door het gebied waarin de mensen leven; anderzijds is het een bewuste keuze die mensen in deze zones maken. Men leeft zonder noemenswaardige stress, deelt het geluk met familie, heeft het gevoel een doel te hebben in het bestaan (zingeving), kent een gezonde dosis aan spiritualiteit, zorgt voor voldoende slaap en heeft een bijzonder uitgekiend voedingspatroon.

Er zijn 5 blue zones op de wereld:

  • Het Italiaanse eiland Sardinië
  • Okinawa in Japan
  • Loma Linda in Californië
  • Het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula
  • Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland

Wat houdt een leefstijl in een Blue Zone in? Hoe kan het verlichting ‘bieden’. Wat maakt het lichter, in het leven, in het lichaam, in de geest? De Blue Zones raken aan sociale, lichamelijke en geestelijke zaken, de complete vitaliteitspiramide dus. Holistisch eigenlijk, en tegelijkertijd ook heel slim mechanisch.

Sam (Samuele) Pitzaleis

Sam neemt ons mee naar het eiland van zijn ouders en voorouders en gaat in op de speciale leefstijl van de bewoners op Sardinië. Op een bevlogen en enthousiaste wijze, onderbouwd met statistieken, wetenswaardigheden, praktische achtergronden en vooral zijn eigen ervaringen, zal Sam ons meevoeren in de ‘geheimen’ van een Blue Zone. Wat maakt dat het lichaam à la Blue Zones langer mee gaat? Dat er langer en gelukkiger wordt doorgewerkt? Dat inwoners nu en op hun oude dag zo’n sereen gevoel ervaren?

Met zijn organisaties Keep Alive Tours en Keep Alive Walks organiseert Samuele speciale retreat-, retraite- en trainingsreizen naar Sardinië, speciaal gebaseerd op de levenswijze van de Blue Zones. In Den Haag organiseert Sam wandelingen langs bijzondere plekken van onze hofstad. Al wandelend ‘loopt’ hij de 9 regels van de Blue Zone langs. Wandelen door Den Haag en om je heen vaker zien wat je helpt om láng gezond te blijven in je leven.

Een eerste illustratie van de Blue Zones kun je – GRATIS en na aanmelding voor de lezing op 21 januari 2019 – al meemaken op donderdagavond 20 december 2018. Dan kun je 90 minuten meewandelen langs inspirerende punten, plekken en personen. Start om 20.00 uur vanaf Pathé Buitenhof, aan het Buitenhof in Den Haag.
Aanmelden en informatie over de wandeling: info@keepalivewalks.com.