Wim Giphart

Orthomoleculair (PNI) Therapeut

Wim Giphart - Orthomoleculair (PNI) Therapeut

 

 

Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in diverse instellingen in de zorg. ik heb me in al die jaren er meermalen over verwonderd dat er nauwelijks of heel weinig echte aandacht was voor voeding. Mijn hele leven al ben ik geïnteresseerd in voeding en diëten in combinatie met leefstijl en beweging. Daarbij ben ik gefascineerd om te weten wat voeding nu eigenlijk precies doet in je lichaam en wat de effecten zijn op ons gehele ‘zijn’, onze psyche en ons lichaam.

Psycho-Neuro-Immunologie (PNI)

Psycho-Neuro-Immunologie is een vrij nieuwe wetenschap afkomstig uit Amerika. PNI houdt zich bezig met de wisselwerking van het brein, de stofwisseling en het immuunsysteem. Voeding, leefstijl, beweging en omgaan met stress staan hierbij centraal.
Het aantal chronische klachten, alleen al ten gevolge van overgewicht en suikerziekte neemt hand over hand toe. De reguliere geneeskunde is erg goed in het oplossen van acute problemen. De PNI is bij uitstek geschikt voor het behandelen van chronische klachten.

Als ik kijk hoe velen van ons tegenwoordig leven met kant en klaar maaltijden, grote hoeveelheden frisdrank, gebrek aan beweging en overmatige stress dan verbaas ik me er vaak over dat niet nog veel meer mensen ziek zijn of worden. De mens is gedurende 2,5 miljoen jaar geëvolueerd op een voeding zonder brood, aardappelen, rijst en pasta. Laat staan suiker, frisdrank, diverse chemische toevoegingen en gekunstelde producten. Ons totaal aan erfelijke eigenschappen verandert slechts met 0,5 procent per miljoen jaar. In feite zijn we dus genetisch niet aangepast aan onze huidige voeding. Je ziet dan ook dat een terugkeer naar een zoveel mogelijk oorspronkelijke voeding en leefstijl, soms ondersteund met supplementen, veelal verbetering van klachten geeft. Ook op het gebied van preventie kan de PNI een enorm krachtige rol spelen. Voorkomen is beter dan genezen.

Achtergrond

Ik heb ruim 40 jaar gewerkt in diverse instellingen en in diverse functies in de zorg, met name in de GGZ. De laatste 10 jaar als maatschappelijk werker in de ouderenpsychiatrie. Voordat ik in de zorg ging werken heb ik een analistenopleiding en een diëtistenopleiding gevolgd. De interesse in voeding is echter altijd gebleven. In 2002 en 2003 heb ik PNI gestudeerd en in 2006/2007 heb ik de Universitaire Master Klinische Psycho-Neuro-Immunologie in Gerona gevolgd.
Vanaf 2003 heb ik mijn eigen praktijk aan huis. Verder schrijf ik columns over voeding en gezondheid in de Telstar (huis-aan-huis blad van Pijnacker-Nootdorp).


“Laat voeding uw medicijn zijn en laat medicijnen uw voeding zijn”, aldus Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, 400 jaar voor onze jaartelling.