Beweging: Achtergrond

Houding- en bewegingsklachten en -beperkingen

Iedereen heeft wel eens last van een houding- of bewegingsklacht. Je hebt een verkeerde beweging gemaakt en voelt een aantal dagen pijn in de rug, benen e.d. Je weet dan zelf goed wat de oorzaak is (geweest) van de klacht. Meestal gaat dit vanzelf over en herstelt het lichaam zich.

Houding- en bewegingsklachten en -beperkingen kunnen ook worden veroorzaakt door de bouw van je skelet of door problemen in de motoriek.

Gewoonten en gedrag

Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) bewegingsgedrag te maken. Vaak zijn het de ‘kleine’ dagelijkse houding en bewegingen; zoals de manier waarop je zit, auto rijdt, (trap) loopt, kookt e.d.

Veel klachten op dit gebied ontstaan vaak door inefficiënte houdings- en beweeggewoonten. Door ziekte, pijn, spanning en blessures passen mensen hun houding en beweeggedrag vaak onbewust aan. Deze verstoringen van bewegingspatronen kunnen klachten veroorzaken. De juiste coördinatie is als het ware vergeten en deze herstelt soms niet vanzelf wanneer de pijn over is.

Compensatiegedrag

Ook kunnen de klachten zich dan op een andere plek in het lichaam manifesteren dan de oorspronkelijke oorzaak. Bijvoorbeeld: door een voorval kan je nek (of atlas) een klap hebben gekregen en iets verschoven zijn. Door de spanning in je nek en schouders ga je scheef lopen. Je wilt dit scheeflopen compenseren met je heupen, waardoor je evenwicht niet geheel goed verdeeld wordt over beide voeten. Enkel- en voetklachten kunnen dan het gevolg zijn.