Burnout: Achtergrond

Burnout betekent letterlijk opgebrand. En zo voelt het ook! Je hebt het gevoel dat je volledig bent uitgeput, zowel lichamelijk als geestelijk. Je probeert het nog een tijd en ontkent deze (voor jou vaak nieuwe) gevoelens; je zegt steeds vaker je sociale afspraken af om met name in het weekend de rust te vinden. Of je hoopt op vakantie dan volledig bij te kunnen tanken. Maar uiteindelijk ben je niet meer in staat jouw batterij weer (ouderwets) op te laden.

Wat is burnout?

Burnout is een reactie van je lichaam als gevolg van langdurende stress. Mensen met burnout verschijnselen zijn fysiek, geestelijk en emotioneel uitgeput en kunnen maar weinig tot niets echt presteren. Het voelt alsof het elastiek volledig is uitgerekt, niet meer terug kan in de oorspronkelijke stand en door de voortdurende spanning op knappen staat.

Burnout is duidelijk verschillend van depressie: burnout is in eerste instantie een ‘energiestoornis’, en depressie een ‘stemmingsstoornis’. Burnout, overspannenheid en depressie hebben vergelijkbare symptomen, maar andere oorzaken.

Achtergrond van burnout

Bij een burnout spelen verschillende aspecten een belangrijke rol: 

‘Energie’stoornis

Wij beschouwen een burnout in eerste instantie als een ‘energiestoornis. Je bent lichamelijk ‘afgebrand’. Je voelt weinig energie, hebt nergens zin in en alle inspanningen kosten veel moeite. Vaak is door langdurige stress je hormoonhuishouding behoorlijk overhoop gehaald (adrenaline, cortisol e.d.), Een langdurige aanmaak van veel cortisol put het lichaam uit en dat kan weer leiden tot energieverlies, ‘over’vermoeidheid, lusteloosheid e.d. Kortom: al die symptomen van de burnout. 

Onderliggende oorzaken

De burnout klachten kennen natuurlijk een onderliggende oorzaak. Waarom overkomt het jou nou? Waarom ervaar je langdurig zoveel stress? Waarom meen jij altijd het initiatief te moeten nemen? Waarom ben jij altijd de eerste die reageert op mail, e.d.? Waarom zeg jij geen ‘nee’? 

 

 

Wil je weten of jij een burnout hebt?

Doe de gratis Burnout Test en test jezelf op een burnout. Ontvang vervolgens een kort verslag en een persoonlijk advies!