Lezing: Zorgeloos opgroeien in een draadloze wereld

29 juni 2016
Zorgeloos opgroeien in een draadloze wereldZorgeloos opgroeien in een draadloze wereld

Op deze informatieavond nam Jean-Paul Kersten, consultant bij het Nederlandse bedrijf Flow Health Technology International, de aanwezigen mee in de wereld van straling. Straling is overal. “En, omdat wij met z’n allen niet meer zonder draadloze communicatie kunnen én willen is het vermijden van straling allang geen optie meer”, maakte Jean-Paul maar direct duidelijk. Maar wat kunnen we wel doen?

Straling is overal!

Je ziet het niet, hoort het niet en proeft het niet. Toch is elektromagnetische straling bijna overal. Wanneer we mobiel bellen, internetten, televisie kijken, eten in de magnetron verwarmen of de babyfoon aanzetten. Zelfs als we slapen worden we omringd door straling afkomstig van bijv. WI-FI. Maar wat is er bekend over de mogelijke effecten van straling op onze gezondheid? Hoogleraar Gezondheidspsychologie prof.dr. Anna van Wersch (Teesside University in Middlesbrough, UK) deed een uitgebreide literatuurstudie naar de relatie tussen straling en gezondheid. Het effect van straling wordt onderschat en is wel degelijk schadelijk voor de gezondheid. Straling belast het immuunsysteem. Dat moet heel hard werken om de mens gezond te houden.

Kinderen en straling

Het immuunsysteem van kinderen wordt nog zwaarder belast dan dat van volwassenen. Ze zijn meer dan gemiddeld actief met draadloze communicatie, een belangrijke bron van elektromagnetische straling. Kinderen groeien op met mobiele telefoons, tablets, laptops en spelcomputers. Ze vullen een groot deel van de dag met Facebook, Twitter en andere social media. En niet zelden gaat het mobieltje mee naar bed.

Zorgen om de effecten van straling

Steeds meer mensen en instanties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie en Raad van Europa, maken zich zorgen over de effecten van straling. Er zijn duizenden wetenschappelijke onderzoeken die al aantonen dat straling negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. In verband met de mogelijke gezondheidsrisico’s heeft de Raad van Europa in 2011 een resolutie aangenomen waarin de lidstaten wordt geadviseerd het zogenoemde Voorzorgbeginsel op het gebied van draadloze technologie en -communicatie toe te passen. De Raad adviseert onder meer om WIFI en mobiele telefoons uit scholen ter weren, reclamecampagnes voor mobiele telefoons en tablets die gericht zijn op kinderen te verbieden en bij de plaatsing van zendmasten gepaste afstand te houden tot scholen, crèches, rusthuizen en zorginstellingen.

Tips and tricks

Om slim en bewust om te gaan met straling kwam Jean-Paul Kersen met een 7-tal tips en tracks voor in en om de woning:Straling en stralingsbronnen in huis

Tip 1

Weinig mensen weten het, maar in de gebruiksaanwijzing van de meeste mobiele telefoons staat dat deze minstens 15 mm van het oor moet worden gehouden. Nog beter: gebruik de speakerfunctie of een headset. Het is bovendien af te raden een mobiele telefoon direct op het lichaam te dragen.

Tip 2

Leg de mobiele telefoon ’s nachts bij voorkeur niet onder het kussen of op het nachtkastje; dit kan de slaap verstoren. Zet hem uit! Wil je toch de wekkerfunctie gebruiken, zet de telefoon dan in de vliegtuigmodus waardoor er geen contact is met een zendmast of WIFI-router.

Tip 3

Vervang de draadloze DECT huistelefoon door een stralingsvriendelijke variant die beschikt over een Eco Plus modus. Deze zendt alleen als er ook daadwerkelijk wordt gebeld. Dit in tegenstelling tot een normale DECT huistelefoon die 24/7 zendt. Een telefoon met snoer blijft natuurlijk de meest stralingsvriendelijke optie.

Tip 4

WIFI-routers zenden 24 uur per dag. Zet deze uit wanneer de router niet functioneel is; bijvoorbeeld ’s nachts. Ook de WIFI-router is overigens verkrijgbaar in Eco-variant. Zet ook andere draadloze apparaten uit als ze niet worden gebruikt, zoals printer, de spelcomputer en de babyfoon.

Tip 5

Zet apparaten, wanneer ze niet worden gebruikt, zoals de televisie, uit in plaats van op de stand-by stand. In de stand-by modus gebruiken apparaten niet alleen stroom, maar geven ze ook straling af.

Tip 6

Plaats een elektrische wekkerradio minimaal drie meter van het hoofd af. Alternatieven zijn een wekker op batterijen of een opwindbare wekker.

Tip 7

Meerdere energieleveranciers bieden tegenwoordig een ‘slimme meter’ aan, die automatisch uw gas- en elektriciteitsverbruik draadloos doorgeeft. U bent niet verplicht een slimme meter te laten installeren. Heeft u al een slimme meter, dan kunt u de draadloze functie laten uitzetten door uw netbeheerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.