Ervaringen

Op deze pagina schrijven cliënten van ICMC De Bron, vrijwillig, hun ‘testimonial’ over de integratieve aanpak, het multidisciplinaire proces, de begeleiding en het team, en alle andere ervaringen die zij zouden willen delen.

Hans

Burn-out   –   september 2019

Ongeveer 15 jar geleden ben ik, na mijn HBO-opleiding, mijn carrière begonnen bij de overheid. Inmiddels ben ik manager bij een grote uitvoerende eenheid. Ik ben opgevoed met de gedachte om altijd net iets meer te doen dan je collega’s. Zo val je op en kun je een goede carrière maken. Ik barste van de energie en kon alles aan. Maar ik wil ook alles goed en grondig doen. Ik nam veel werk uit handen van mijn baas, maar (zo besefte ik mij later) ook van mijn collega’s. Nieuwe projecten, reorganisaties, andere manieren van werken, noem maar op. Er was er natuurlijk maar 1 die dat goed aankon! Bij elk functioneringgesprek waren mijn leidinggevenden lovend en uiterst positief.

Maar gaandeweg werd het voor mij steeds lastiger om alle ballen in de lucht te houden en te voldoen aan mijn ‘imago’ van alleskunner en regelaar. “Niet zeuren, maar doorgaan”, heb ik altijd geleerd. Dus ging ik door, met altijd een glimlach. Op een gegeven moment merkte mijn vrouw dat ik in het weekend niets wilde ondernemen en doordeweeks steeds later naar mijn werk ging. Ik werd ook (met name thuis) steeds chagrijniger. En nog steeds ging ik maar door!

Op een feestje van mijn sportvereniging (waar ik helemaal niet naar toe wilde) vertelde iemand dat hij al enige tijd thuis zat met een burnout. Ik weet niet meer precies hoe het kwam, maar dat gesprek, en met name de beschrijving van zijn klachten, kwamen bij mij binnen als een mokerslag. Al die klachten waren voor mij zo herkenbaar! Op aanraden van iemand heb ik de Burnout Test van ICMC De Bron gedaan en ben ik naar de huisarts en onze bedrijfsarts gegaan. Diagnose: Burnout!

Ondertussen heb ik me wat meer verdiept in de aanpak van Burnout; je blijft natuurlijk een perfectionist en wil zo snel mogelijk weer aan het werk! De multidisciplinaire aanpak van ICMC De Bron sprak mij zeer aan en mijn bedrijfsarts vond het gelukkig goed.

Vanaf het eerste moment voelde ik me thuis en begrepen. Hoe sloom en vermoeid ik ook binnenkwam; binnen de kortste tijd had ik echt zin in mijn afspraken bij De Bron. Ik begon me alweer snel ‘goed’ te voelen en voor ik het wist zat ik in het tweede deel van het programma. En niks niet alleen maar praten met de sociaal-psychologisch counsellor.

Wat mij zo trof waren de oefeningen die we deden. Heel eenvoudig, maar ze kwamen echt diep bij me binnen. Het gaf mij enorme inzichten in de wijze en de achterliggende redenen van mijn acteren en reageren. Vanuit die inzichten kon ik, In alle beslotenheid en veiligheid oefenen met situaties en met reacties die uiteindelijk veel meer bij mij passen. Ik had altijd gedacht dat de ander boos zou worden als ik ‘nee’ zou zeggen, maar er ging een wereld voor mij open!

Na een kleine 4 maanden ben ik nu weer (parttime) aan het werk. Mijn re-integratie verloopt voorspoedig en ik ben weldra weer fulltime terug. Maar wel met een aantal persoonlijke en functionele aanpassingen, die voor mij en mijn collega’s alleen maar positief zullen uitpakken. De druk is van de ketel! 

Ik ben het team van ICMC De Bron (de orthomoleculair arts, de rebalancer, de voetzone reflexloge en de life coach; maar ook de behandelcoordinator) dankbaar voor alle aandacht en de deskundige begeleiding. Ik heb mijn oude energie weer terug, maar heb goed geleerd om mezelf serieus te nemen. Ik herken nu ook de signalen van mijn lichaam als ik te hard ga of te veel druk en spanning ervaar.

Henk

Burn-out   –   mei 2019

Mee leren leven, nou mooi niet!

Ik voelde me al tijden zo verschrikkelijk moe. Alles was me te veel en ik was behoorlijk prikkelbaar. Daarbovenop voelde ik me ook steeds benauwder worden en kreeg ik zelfs een longontsteking. Dat was niet normaal. Ik dacht zelf dat het allemaal kwam door te hard werken en een verminderde weerstand. 

Maar wat ik ook deed, de vermoeidheid bleef en ik was af en toe echt niet te genieten. Na diverse bezoeken aan artsen en specialisten werd me duidelijk gemaakt dat het waarschijnlijk een chronische aandoening was. Ik moest er maar mee leren leven en er het beste van maken.

Maar berusten in deze situatie kon ik niet en wilde ik ook niet. Daar ben ik te jong voor. Toch leidde mijn ‘aandoening’ uiteindelijk tot langdurig ziekteverzuim. Tijdens een van mijn bezoeken aan de arbo-arts deed hij mij een voorstel. Hij verwees me naar ICMC De Bron in Den Haag. In dit integratief, complementair medisch centrum worden reguliere en niet-reguliere behandelingen geïntegreerd uitgevoerd. 

ICMC De Bron gaat ervan uit dat er een goede balans moet zijn tussen lichaam, geest en omgeving. Als deze balans verstoord raakt heeft dat direct effect op jouw gezondheid en vitaliteit. De zeer ervaren behandelaren stelden mij als persoon centraal. We gingen samen echt naar ‘de bron’ van mijn klachten en betrokken daarbij alle aspecten van mijn lichaam, geest en omgeving.

Na een zeer uitvoerige intake, waarbij er echt naar mij geluisterd werd en ik voor het eerst het gevoel had dat iemand mij en mijn klachten begreep, werd mij een multidisciplinair traject voorgesteld, volledig voor mij op maat gemaakt.

Er kwamen verrassende dingen naar voren. Zo bleek een voedselintolerantie een van de oorzaken te zijn van mijn vermoeidheid. Maar ook het feit dat ik vroeger in de ogen van mijn ouders niets goed kon doen begon me nu, letterlijk en figuurlijk steeds meer te benauwen. En ik er, op mijn werk, telkens maar een schepje bovenop doen om de dingen zelfs perfect te doen!! Dat heeft me uitgeput.

Dankzij het team van de orthomoleculair arts, psycholoog, acupuncturist en voetzone reflexologe heb ik geleerd om te luisteren naar mijn lichaam en al mijn behoeften serieus te nemen. Mijn zelfvertrouwen is hierdoor enorm toegenomen. Ik heb bovendien veel meer energie en voel me stukken beter.

Kim

Overgewicht   –   maart 2019

Onlangs heb ik deelgenomen aan het programma Gewicht in Evenwicht. En inderdaad, ik heb mijn gewicht opnieuw in evenwicht.

Ik woog te veel en had overgewicht, dus begon ik meer te bewegen. Ik ging naar de sportschool, nam de trap en pakte de fiets om naar het werk te gaan. Ik heb ook mijn dieet drastisch veranderd. Maar de kilo’s vlogen er niet bepaald af. Om gek van te worden!

Ik besloot om deel te nemen aan het speciale programma van ICMC De Bron. Het begon allemaal met een uitgebreide screening; tot op DNA-niveau. Ik werd persoonlijk begeleid door een een vriendelijke en deskundige arts.

We hebben mijn ‘behandelingen’ continue aangepast aan de situatie van het moment. En in een aantal bijeenkomsten met ‘lotgenoten’, onder deskundige begeleiding van de sympathieke groepscoach, hebben we onze ervaringen gedeeld, elkaar gestimuleerd en kregen we extra informatie over onderwerpen die te maken hebben met gewicht en gezonde lyfestyle. Bij elke bijeenkomst hebben we ook een aantal overheerlijke recepten uitgewisseld.

In de afgelopen 6 maanden ben ik meer dan 22,5 kg kwijtgeraakt. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet.

Alexander

Lifestyle   –   januari 2019

Het traject bij ICMC de Bron, in het kader van terugvalpreventie, heeft me veel geleerd en veel gebracht.

Ik heb, samen met mijn vrouw, onze voeding en eetgewoonten aangepast. Ook bewegen we nu meer. In plaats van automatisch de auto te pakken lopen we nu meer of pakken we vaker de fiets. Ook nemen we nu de trap.

Ik ben me nu veel meer bewust geworden van de mooie (vaak kleine) dingen om me heen. Ik kan nu vaker ‘nee’ zeggen en het niet alleen maar denken. Ook heb ik veel meer balans kunnen brengen in de verhouding werk / privé, waardoor ik me veel fitter voel.

Ik ga nu weer met plezier en veel meer energie naar mijn werk.

Fatima

Burn-out   –   oktober 2018

Ik herinner me de dag nog goed dat ik ontdekte dat ik een Burn-out had.
Ik was uitgeput en volgens de dokter kon ik maar beter stoppen met werken, want dat zou me alleen maar meer stress bezorgen. Ik wist niet meer wat ik moest doen.

Op aanraden van de huisarts had ik wekenlang afspraken met een psycholoog die wekelijks werkte in de huisartsenpraktijk, dus ik hoefde nergens anders heen. Al snel verwees deze psycholoog me door naar een speciaal online therapieprogramma. Ook dat heb ik braaf gedaan.

Mijn contract met mijn werkgever is op een gegeven moment beëindigd en zo ben ik bij het UWV terechtgekomen. Mijn UWV-consultant heeft me verschillende keren geadviseerd om naar ICMC De Bron te gaan. Maar, zo moe als ik was, negeerde ik haar advies de eerste twee keer. Ik dacht dat slapen het enige was dat ik nodig had. Maar zelfs dat werkte niet. Ik verloor volledig de controle over mijn eigen leven!

Toen ik weken lang zo aan de gang was en niets deed, en ik niet beter was geworden, besloot ik de website van ICMC De Bron maar eens te bezoeken. Ik had veel tijd thuis doorgebracht met wat meer rust en werd nieuwsgierig naar waar die vrouw van het UWV eigenlijk over sprak? Ik belde het UWV onmiddellijk na het bezoeken van de website. “Ik wil echt een intake bij De Bron, is dat nog mogelijk?” was mijn vraag. Mijn consultant was geïrriteerd omdat ik haar de vorige keer volledig had genegeerd. “In die tijd was ik te moe om ook nog maar naar huis te komen, maar nu ben ik klaar om waar dan ook naar toe te gaan”, was mijn antwoord. Ik was opgelucht toen ze me nog steeds wilde aanmelden.

Al snel had ik mijn eerste afspraak bij ICMC De Bron. Zo begon mijn multidisciplinaire traject bij De Bron; zes maanden na mijn diagnose Burn-out.

Wat ik hier vooral heb bereikt, is het leren aangeven van mijn eigen grenzen en het ontwikkelen van bewustzijn. Daardoor herken ik nu signalen eerder als ik deze grenzen overschrijd. Ik heb vroeger nooit ‘Nee’ leren zeggen. Nu durf ik niet alleen “Nee” te zeggen, maar kan ik ook het “Nee” uitleggen, zonder excuses en zonder schuldgevoelens.

Vanaf nu plaats ik mezelf op de eerst plaats en van daaruit zal ik zien of ik iemand anders kan en wil helpen, daarbij kijk ik ook of dat me energie geeft of juist niet. Als ik weer te druk ben met allerlei dingen, help ik mezelf eraan herinneren om diep in en uit te ademen en dan de dingen stap voor stap en in een langzamer tempo te doen. Ik sta mezelf toe om het leven gemakkelijker te maken en veel meer aandacht te besteden aan mijn gezondheid en energieniveau.

De verschillende therapeuten van ICMC De Bron hebben enorm bijgedragen aan mijn herstel. Alle behandelaren zijn experts in hun vakgebied, maar zorgden er ook voor dat ik me thuis voelde. In de kenmerkende authentieke sfeer voelde ik me snel op mijn gemak.

Het verraste me nogal dat ik me zo gemakkelijk opende. Met de juiste begeleiding werden de onderliggende oorzaken naar de oppervlakte gebracht.

Ik ben er nog niet, maar bij De Bron heb ik geleerd dat balans heel belangrijk is. Ik besef me dat ik lang geleden deze balans was kwijt geraakt. Ik bleef maar doorgaan. Nu sta ik mezelf zoveel tijd en rust toe als ik nodig heb. Dit is soms nog moeilijk, maar als ik me weer moe voel, doe ik een stap terug.

En nogmaals, daarom ben ik De Bron zeer dankbaar.

Joanne

Oververmoeidheid   –   september 2018

De verzekeringsarts van het UWV heeft mij doorverwezen naar ICMC De Bron. Ik was oververmoeid omdat, zo begreep ik later pas, ik het verlies van mijn man nog geen plaats had gegeven.

In mei begon ik bij De Bron. Ik heb sessies gehad met een natuurgeneeskundige arts, Life Coach en loopbaanadviseur.

Ik had nooit gedacht dat de dood van mijn man me zo diep had aangeraakt. Ik was alleen maar gericht op het welzijn van onze kinderen, en cijferde mezelf volkomen weg. Mijn kinderen zijn erg goed terechtgekomen en daar ben ik heel blij mee.

De Life Coach leidde me naar mijn innerlijke zelf, waardoor ik de dood van mijn man een plaats kon geven en een nieuwe fase in mijn leven met vreugde kon beginnen. In alle sessies kreeg ik oprecht tijd, aandacht en energie.

Ik ben erg blij met ICMC De Bron. Ik kan het iedereen aanbevelen. Alle professionals van ICMC De Bron, bedankt.

Sharon

Burn-out   –   april 2018

Ik schrijf mijn ervaring met liefde.

Na een heel moeilijke periode in mijn leven ben ik, met de hulp van ICMC De Bron, weer waar ik wil zijn. De therapieën waren perfect voor mij en de verschillende behandelingen hebben me weer krachtig gemaakt. Ik heb een aantal nieuwe beslissingen genomen en ik weet nu weer wie ik ben en wat ik wil.

Ik ben alle drie mijn therapeuten erg dankbaar voor de expertise en aandacht die ik nodig had. 

Hartelijk dank en vriendelijke groeten.

Maria

Lifestyle   –   maart 2018

Om eerlijk te zijn vond ik de behandelingen bij ICMC De Bron niet altijd even leuk. Maar het heeft me uiteindelijk wel erg goed gedaan.

Vanwege het Brontraject, heb ik nu veel meer balans in mijn werk / privé-leven en ga ik met geluk in mijn hoofd en heel veel meer energie en plezier door het leven.

Karin

Bewegingsklachten   –   februari 2018

Wat fijn om behandeld te worden in De Bron. Zoveel aandacht, vriendelijkheid, sympathie die ik tot nu toe maar weinig heb ervaren in instellingen die mensen weer beter moeten maken.

Vanaf het moment dat je aankomt, word je heel vriendelijk en attent benaderd door de assistenten en therapeuten die ernaar streven je weer beter te maken. Wat een goed gevoel! Alles bij elkaar voelde het als thuis, zo vertrouwd en goed!

Bron-team: dank jullie wel, ik wens jullie veel succes.

Chloé

Burn-out   –   oktober 2017

Ik was aardig van de wereld toen ik begon. En het hele Bron-traject leek wel een grote legpuzzel.

Ik merkte dat het proces vanaf het begin al op een onbewust niveau de basis van mijn problemen behandelde. Soms was het niet altijd duidelijk waar we aan werkten, totdat de puzzelstukjes op hun plaats begonnen te vallen.

Vanwege de goede coördinatie binnen het behandelteam, voelden de verschillende therapieën erg complementair aan. Er was voldoende ruimte voor mij om me aan te passen aan het voorgestelde programma.

De hele benadering heeft een persoonlijkheidsproces op gang gebracht dat nog lang in mij zal blijven bestaan.

Ton

Onbegrepen lichamelijke klachten   –   september 2017

Ik heb het hele behandelingsproces bij De Bron als zeer positief ervaren. Ik was erg moe en had een lijst aan klachten ontwikkeld, waarvan ik niet wist waar die vandaan kwamen.

Met de multidisciplinaire benadering van De Bron kreeg ik veel hulp bij het “onderzoeken” van de onderliggende oorzaken; zeg maar de bron van mijn klachten

Ik kreeg rust, tijd en veel begrip. En voornamelijk ook heel veel inzichten. Maar vooral werden de oorzaken weggenomen, die in mijn beleving heel ergens anders lagen dan ik verwacht had. Mijn ‘kwalen’ zijn volledig verdwenen.

Conclusie: Goede begeleiding van verschillende, zeer competente therapeuten, die mensen op hun gemak stellen en mensen zichzelf laten zijn. De gemaakte afspraken waren duidelijk en ze stemden hun behandeling precies af op wat jij als client nodig hebt.

Al met al geef ik het een 8+

Liesbeth

Stressklachten (pre-burn-out)   –   juli 2017

Ik heb de multidisciplinaire aanpak bij ICMC De Bron als zeer prettig en nuttig ervaren. Het heeft me terug op het goede pad gezet en mijn ogen geopend voor de mooie dingen om me heen.

De behandelaren zijn competent, empathisch en betrokken. Dat geeft het gevoel dat je jezelf echt kunt laten zien.

Frank

Burn-out   –   mei 2017

Ik schrijf met heel veel genoegen deze testimonial.

ICMC De Bron heeft me in een zware periode heel adequaat geholpen. De behandelingen hebben me meer energie en motivatie gegeven. Door meer zelfvertrouwen en zelfkennis ontdekte ik pas mijn grenzen.

Nu ben ik weer positief over het leven en heb ik de mogelijkheid om een dergelijke moeilijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Ik ben ICMC De Bron dankbaar voor de fijne, persoonlijke, eerlijke en effectieve manier van werken.

Natasja

Bewegingsklachten   –   mei 2017

Ik liep al tijden met bewegingsklachten en was al een tijdje bij een fysiotherapeut bij de sportschool. Die raadde me aan om eens naar de bewegingstherapeut te gaan bij ICMC De Bron.

Uiteindelijk werd het een teamaanpak van mijzelf, de bewegingstherapeut en de fasciatherapeut. En met maar een handje vol behandelingen waren mijn klachten verdwenen. Onbegrijpelijk.

Mijn behandelingsproces is dan ook zeer aangenaam verlopen. Een uiterst professioneel team met expertise. De flexibiliteit en betrokkenheid waren geweldig. En het belangrijkste is dat alle beoogde doelen zijn bereikt!

Pieter

Stressklachten (pre-burn-out)   –   december 2016

De behandelingen waren zeer professioneel en ik heb ze als zeer aangenaam ervaren. Ik vond rust in mijn gedachten.

Uiteindelijk heb ik het gevoel dat ik dingen kan verwerken en weer vooruit kan gaan. Zonder de ervaring en expertise van de zeer gedreven therapeuten zou ik zelf daar niet in geslaagd zijn en zou ik nog steeds thuis zitten.

Laila

Burn-out   –   november 2016

Het was een goed proces om van mijn burn-out af te komen. Ik heb veel baat gehad bij de verschillende behandelingen. Het heeft me geholpen om weer op het goede spoor te komen. Contact en samenwerken (met het team) verliepen soepel.

Ik kreeg meer inzicht in mijn eigen functioneren en kreeg praktische inzichten in mijn oorzaken, gewoonten en blokkades.

Ik ga nog steeds af en toe voor een “onderhoudsbehandeling”.

Hasan

Bewegingsklachten   –   maart 2016

Kwam echt als een wrak binnen. Had veel hoofdpijn, buikpijn en kon me heel slecht bewegen. Eventueel wilde ik met die hoofdpijn en buikpijn wel ‘leren leven’, maar bewegen als een oude man was voor mij niet acceptabel en voor mijn beroep niet fijn.

Ik heb werkelijk genoten van mijn behandelingen bij ICMC De Bron. Met name van de bewegingstherapeut.  Heb ik als zeer prettige ervaren. Contact en samenwerking verliepen zeer vlot ondanks de plotselinge verhuizing naar de nieuwe locatie en de renovatie. Goede, professionele mensen en een leuke sfeer. 

Ik beweeg weer als vroeger en ben ook nog eens van mijn pijnen af. Geweldig!