Selena van Apeldoorn over de kunst van luisteren naar je lichaam

4 november 2015
Selena van ApeldoornPutten uit de Bron

In onze reeks ‘Putten uit de Bron’ nam Selena van Apeldoorn ons gisterenavond op indrukwekkende wijze mee in de kunst om goed naar je lichaam te luisteren. Verbinding en balans zijn daarbij levenskernen die van wezenlijk belang zijn voor welzijn, gezondheid en vitaliteit van ieder mens. Met eenvoudige, doch effectieve oefeningen liet Selena de deelnemers ontdekken en ervaren wat je allemaal van je lijf kunt leren.

Selena daagde de deelnemers uit om stil te staan bij het levensthema verbinding: de verbinding met jezelf, de aarde en je medemens. Gezondheid is in haar visie nauw verbonden met de mate waarin deze verbindingen aanwezig en in balans zijn. Via diverse oefeningen konden de aanwezigen ervaren hoe het op dit terrein met je gesteld is en waar je wellicht meer aandacht aan zou kunnen schenken.

Leven in verbinding

“Verbinding is er, zonder dat we er moeite voor hoeven te doen. We zijn als mensen verbonden met onze (voor)ouders, onze omgeving en de natuur. De vraag is alleen: hoe bewust ervaren we die verbinding”? hield Selena de aanwezigen voor.  Inheemse volkeren over de gehele wereld delen een kernwijsheid die wij in het westen helaas nogal eens vergeten; onszelf scheiden van die verbindingen is een illusie en de enige weg naar duurzame gezondheid en geluk is herstel van het evenwicht tussen onszelf en dat waar we deel van uitmaken.

Overspannenheid, burn-out, depressie, vermoeidheid maar ook terugkerende lichamelijke klachten ontstaan vaak omdat we de verbinding zijn kwijtgeraakt. In de eerste plaats gaat het dan over de verbinding met onszelf. Een krachtige manier om die verbinding weer tot stand te brengen is herstel van het contact met je lichaam; dat liegt namelijk nooit, is heel concreet voelbaar en als je ernaar leert luisteren is het een waardevol kompas voor alle mogelijke situaties. Antwoorden hoef je dan niet te zoeken; ze zijn er.

Deze avond nodigde Selena ons uit te ontdekken wat je allemaal van je lijf kunt leren. Het was vooral veel doen en zelf ervaren; ook was er volop ruimte voor uitwisseling en vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.