ICMC De Bron is open – maar wel met aanpassingen

Begin maart hebben wij, in verband met de uitbraak van het Corona-virus en de daarmee samenhangende beschermende maatregelen, besloten om de activiteiten van ons gezondheidscentrum te beperken. Sindsdien zijn therapieën waarbij direct, fysiek contact nodig is afgezegd en vonden, waar mogelijk de overige behandelingen online plaats.

Momenteel is de uitbraak min of meer onder controle: Het aantal sterfgevallen neemt geleidelijk af, de benutting van de IC-capaciteit daalt gestaag en ook worden steeds minder mensen in een ziekenhuis opgenomen. Ook de regering heeft heel voorzichtig een beperkte versoepeling van de genomen maatregelen afgekondigd.

Bij ICMC De Bron hebben wij de afgelopen weken onder meer gebruikt om te onderzoeken hoe wij, op een verantwoorde wijze kunnen blijven voldoen aan de sterk toenemende behoeften aan begeleiding en interventies. Daarbij hebben wij al onze therapieën, onze specifieke behandelmethoden en onze unieke en succesvolle multidisciplinaire aanpak getoetst tegen de maatregelen van de regering en eventuele eigen aanvullende richtlijnen.

Wij vernemen van onze eigen cliënten, maar ook uit de media en allerhande onderzoeken dat er grote behoefte is aan met name psychische en mentale ondersteuning. Door de Corona is er in de afgelopen tijd weinig of geen aandacht geweest voor mensen met Burnout en stressklachten. Sterker nog: Door alle getroffen maatregelen en ook de economische gevolgen ervan zijn de spanning- en stressklachten alleen maar verder toegenomen.

Op basis van de toenemende behoefte aan ondersteuning en de huidige Corona-maatregelen willen wij de activiteiten van ons gezondheidscentrum weer verder uitbreiden. Maar wel binnen de Corona-richtlijnen van de overheid en met de onderstaande eigen, aanvullende maatregelen.

1. Welkom alleen zonder (Corona)-klachten

Bij het maken van de afspraak zal gevraagd worden naar eventuele Corona-klachten (zoals hoesten en koorts). Ook bij binnenkomst in onze hal zal deze vraag worden herhaald en zal de cliënt worden gewezen op de Corona-maatregelen van de overheid. Indien er klachten zijn die verband houden met Corona kan de bezoeker helaas niet worden binnengelaten.

2. Handen wassen bij binnenkomst

In de hal van ons pand hebben wij een tafel geplaatst met onder meer desinfecterende Hand Wash Gel. Direct bij binnenkomst zal iedereen eerst de handen moeten wassen alvorens ons pand verder te kunnen betreden.

3. Meer ruimte in de wachtkamer

Hoewel we uitsluitend op afspraak werken en dus zeer weinig wachtende cliënten kennen, hebben wij het aantal tafels en stoelen in onze, op zichzelf ruime, wachtkamer sterk verminderd. Hierdoor is meer afstand (minimaal 2 meter) gecreëerd voor cliënten die eventueel toch nog even moeten wachten. Daarmee is er ook meer ruimte gemaakt om de wachtruimte op een verantwoorde wijze in en uit te kunnen lopen.

4. Tijd tussen twee afspraken

Er wordt een tijd ingelast tussen twee opvolgende consulten. Hierdoor kan de cliënt na afloop van het consult rustig het pand verlaten zonder in contact te hoeven komen met de volgende cliënt. Ook kan deze periode worden gebruikt om bepaalde onderdelen schoon te maken en de kamer goed te ventileren (zie ook de maatregelen 5 en 6).

5. Frequente schoonmaak van belangrijke contact-onderdelen

De schoonmaak van ons pand en zeker de centrale ruimten worden met een grotere frequentie schoongehouden (denk aan toilet, deur en -krukken en leuningen). Ook zullen de onderdelen waar cliënten en therapeuten mee in aanraking komen (zoals therapiebanken, stoelen en tafels), na ieder consult worden gedesinfecteerd.

6. Frequent en uitgebreid ventileren van de kamers

Uit onderzoek is gebleken dat goede en frequente ventilatie van gesloten ruimten cruciaal is. Ook de luchtvochtigheid speelt hierbij een grote rol. Daarom zullen wij onze kamers, na gebruik goed ventileren en de aanbevolen luchtvochtigheid goed monitoren.

7. Nog geen therapieën waarbij direct en fysiek contact nodig is

Therapieën waarbij direct en fysiek contact nodig is zullen vooralsnog niet worden aangeboden. Daarbij valt te denken aan Voetzone Reflexologie, Rebalancing, Acupunctuur, Ontspannings-massage e.d.

8. Aanpassingen consulten

Ook tijdens de consulten zullen de benodigde maatregelen in acht worden genomen en zal, waar nodig, op creatieve wijze invulling worden gegeven aan het consult.
a.  De 1,5 meter afstand zal zoveel als praktisch mogelijk is in acht worden genomen;
b.  Indien mogelijk kunnen cliënt en therapeut gezamenlijk besluiten om een (vervolg)consult alsnog online te houden.

9. Consulten in de buitenlucht

Client en behandelaar kunnen er gezamenlijk (vooraf) voor kiezen om het consult in de buitenlucht te houden. Ons centrum bevind zich in de nabijheid van een aantal stadsparken en ook het strand (Scheveningen, Kijkduin) is op geringe afstand. Ook het huidige lenteweer is hiervoor ideaal.
Vooral coaching leent zich bij uitstek om gesprekken te voeren en oefeningen te doen tijdens een wandeling door het park of over het strand. Uiteraard geldt ook hier dat de 1,5 meter afstand wordt gerespecteerd.

10. Geen groepsactiviteiten en bijeenkomsten

In een ‘normale’ situatie organiseert ICMC De Bron met regelmaat bijeenkomsten voor groepen zoals lezingen, trainingen, workshops en groepsactiviteiten (enk aan Mindfulness, Meditatie-avonden en familie-opstellingen). Het mag duidelijk zijn dat activiteiten waarbij meer dan twee personen aanwezig zijn vooralsnog niet zullen worden georganiseerd.

 

Met deze maatregelen gaan wij ervan uit dat we een zo veilig mogelijke omgeving hebben gecreëerd voor zowel onze cliënten en bezoekers als ook onze therapeuten. Op deze wijze kunnen wij onze cliënten toch zo optimaal mogelijk ondersteunen bij verbetering van hun fysieke en mentale gezondheid en vitaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.