Leefstijl: Achtergrond

Er is tegenwoordig veel te doen om leefstijl of lifestyle. En terecht. Iedereen vindt het belangrijk om gezond en vitaal te zijn en koppelt de leefstijl ook direct aan een gelukkig bestaan en een lang leven. De levensverwachting in Nederland en Europa neemt nog steeds toe. Het aantal jaren dat we echt gezond en vitaal zijn groeit niet vanzelfsprekend mee met de levensverwachting. We hebben een druk werkzaam en sociaal leven en ‘moeten’ aan heel veel verwachtingen voldoen. Onbedoeld vergen we steeds meer van ons lichaam en onze geest.

Van schaarste naar overvloed

Ons lichaam werkt echter nog hetzelfde als dat van onze voorouders. Het kan goed omgaan met schaarste, maar we leven nu juist in tijden van overvloed; op alle fronten. Ongezond eten is overal. Bovendien zitten we veel meer dan onze voorouders, slapen we minder en slechter en hebben we meer (sociale en werk) druk en chronische stress. Ons lichaam kan hier niet mee omgaan.

Onze stijl van leven speelt op deze manier een belangrijke rol bij veel welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten.

Wat verstaan wij onder een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is veel meer dan alleen letten op je voeding en sporten. Bij ICMC De Bron vinden we dat veel te beperkt. Vanuit onze integratieve visie draagt juist de combinatie van een zestal aspecten (in willekeurige volgorde) bij aan een gezond en gelukkig (lang) leven:

1. Voeding
Gezond en gevarieerd eten, gematigd alcohol gebruik, niet roken en geen drugs;

2. Beweging
Voldoende en regelmatige dagelijkse beweging (niet alleen sport);

3. Sociaal
Goed en regelmatig (sociaal) contact met familie, vrienden, buren, vereniging e.d.;

4. Slaap
Voldoende slaap, met een regelmatig dag- en nacht ritme en ontspanning vooraf;

5. Ontspanning
Voldoende en leuke afleiding van de dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen;

6. Zingeving
Voldoende bezigheden die je het gevoel geven erbij te horen en nuttig, zinvol en betekenisvol te zijn.

Al deze factoren dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Het vergroot de mentale weerbaarheid en veerkracht, waardoor je beter met stress en tegenslagen kunt omgaan.