SOLK: Achtergrond

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Heel veel mensen hebben wel eens klachten die niet direct te verklaren zijn. Je voelt je wel eens een dag niet goed of hebt spierpijn na een intensieve training. Niets aan de hand!

Maar blijf je klachten houden, worden ze meer en erger of komen er klachten bij, dan ga je over het algemeen eerst naar de huisarts. Als die dan geen ziekte, beschadiging of aandoening kan vaststellen en geen directe oorzaak kan vinden van jouw klachten, wordt al snel gesproken van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).

Zo kun je buikpijn hebben omdat je een buikgriep hebt. Dan is de oorzaak goed te verklaren. Nadat je van de buikgriep bent genezen zullen ook je klachten zijn verdwenen. Maar heb je buikpijn en zijn geen oorzaken te vinden (zoals buikgriep), dan zijn de klachten onvoldoende te verklaren.

Wat is SOLK

SOLK zijn lichamelijke klachten waarvoor niet direct een concrete oorzaak is aan te wijzen. Maar je verzint ze niet, je bent geen aansteller en je wilt die klachten ook niet. Het zijn serieuze klachten die veel last kunnen veroorzaken.

Echter, aan iedere klacht ligt een oorzaak ten grondslag. Maar het is vaak lastig(er) om een eenduidige oorzaak te vinden. Soms ligt de werkelijke oorzaak drie of vier stappen verder. Het is soms een kwestie van proberen.

Bij ICMC De Bron gaan we ervan uit dat lichaam en geest (en ook omgeving) u00e9u00e9n geheel vormen en dat deze aspecten elkaar beu00efnvloeden. Een lichamelijke klacht kan dus heel goed zijn veroorzaakt door een psychische belemmering en andersom.