Stress: Onze Aanpak

Bij ICMC De Bron werken wij vanuit de overtuiging dat de mens één geheel is en dat lichaam, geest en omgeving elkaar sterk beïnvloeden. Een goede balans tussen deze drie aspecten is daarbij van cruciaal belang.

Vanuit deze integratieve visie hebben wij inmiddels ruim 15 jaar ervaring met stress gerelateerde klachten en burnout.

Bij ons sta jij als cliënt altijd centraal en zijn wij volledig gericht op jouw spoedig en duurzaam herstel.

ONZE AANPAK

Wij pakken  de klachten graag grondig aan. Bij de bron, integratief en multidisciplinair! Met begeleiding en interventies die speciaal op jouw situatie en wensen zijn afgestemd. Met bewezen en geaccepteerde reguliere en complementaire interventies die het beste bij jou passen!

Intake

Om je beter te leren kennen en om onze begeleiding zo goed mogelijk op jouw behoefte af te stemmen beginnen we met een degelijke intake. In een intensief gesprek van circa 1,5 uur luisteren wij naar jouw klachten, achtergrond, situatie en wensen. Samen stellen we doelen waaraan gewerkt moet worden. Tot slot stellen we gezamenlijk de therapie(ën) samen die het beste bijdragen aan een spoedig en duurzaam herstel van jouw gezondheid.

Hormonale balans

Het kan zijn dat je de stressklachten al geruime tijd ervaart en dat stress zodanig sterk en langdurig is dat jouw lichaam de aanmaak van hormonen zoals cortisol en adrenaline niet meer goed kan reguleren. In die gevallen  willen we in eerste instantie werken aan een betere lichamelijke balans en conditie. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan een balansherstel van jouw hormoonhuishouding. Je krijgt al snel meer energie en je zult merken dat jij al lekkerder ‘in je vel’ komt te zitten. Dat is ook hard nodig, want, als jij je prettiger voelt en meer rust en balans ervaart kun je je ook beter richten op de onderliggende, innerlijke oorzaken van jouw stress-klachten.

Mentale balans

In een aantal sessies met bijvoorbeeld een Life Coach, Sociaal Psychologisch Counselor of ontspanningstherapeut zoek je samen naar diepere inzichten in jouw persoonlijke structuren, omstandigheden en omgeving. We begeleiden je bij het herkennen en wegnemen van belemmerende patronen en oorzaken van jouw stress. Ook ondersteunen we je om op een andere wijze tegen bepaalde situaties aan te kijken en daaromtrent vanuit je eigen authenticiteit acties te ondernemen (bijvoorbeeld ‘Nee’ durven zeggen). Bovendien leer je te luisteren naar je lichaam en krijg je ‘tips and tricks’ om op tijd je rust te pakken en afstand te nemen.

Het behoort tot de mogelijkheden dat je er gaandeweg achter komt dat je beter tot je recht komt in een geheel andere functie of bij een andere werkgever. Ook dan kunnen we je begeleiden met loopbaan coaching.

Monitoring en Advies

In principe zijn de bovenbeschreven stappen voldoende voor een volledig en duurzaam herstel. Hoewel we uitgaan van zelfredzaamheid en een zelfhelend vermogen, kan een periode van monitoring nodig zijn om ‘het nieuwe’ stevig en duurzaam in je systeem te verankeren.

Daarnaast zou de behoefte kunnen groeien om je rust te kunnen blijven bewaren, om je hoofd frequent te kunnen leegmaken en om bewuster in het heden te blijven. Dit kun je aanleren en oefenen met zowel Mindfulness en Meditatie.

RESULTAAT

Door de mens te beschouwen als één geheel (integratief) besteden we aandacht aan de wisselwerking tussen lichaam, geest en omgeving. Door deze intensieve aanpak op alle fronten bereiken wij sneller en effectiever de gewenste doelen en resultaten. Alle begeleiding en interventies zijn altijd gericht op een spoedig, maar zeker duurzaam herstel.